diumenge, 22 de maig del 2011
Caricaturitzar l'horror de la guerra
diumenge, 15 de maig del 2011
El nen 44
diumenge, 1 de maig del 2011
Women are beautiful
dilluns, 4 d’abril del 2011
Saber tastar vi
dijous, 31 de març del 2011
diumenge, 27 de març del 2011
Almudena Grandes o cómo helarte el corazón
Pero no fue su indudable éxito lo que me llevó a conocerla, sino más bien la curiosidad que me despertó la contraportada de su obra "El corazón helado" en la diada de Sant Jordi del año 2007. Literalmente, devoré el libro. Sus palabras me engancharon desde la primera hasta la última, las imágenes que se describen bailaban en mi cabeza al son de expresiones y frases largas y complicadas, pero increíblemente bien construidas. La gracia (y la casi perfección) de la encrucijada de historias que se mezclan con tanta facilidad, la diversidad de momentos históricos que aparecen y lo bien ilustrados que están, como si realmente la autora hubiera vivido en cada uno de ellos. En otras palabras, podría decirse que es el perfecto ejemplo de cómo contar una no, sino varias historias de amor con los decorados perfectos, con todos los detalles para hacerlas creíbles, para vivirlas casi en primera persona.
La facilidad con la que Grandes consigue que su lector se meta en la piel de cada personaje sin perderse ni un sólo momento entre la gran cantidad de nombres y de sitios que aparecen es lo que me llevó a adquirir sin muchos miramientos el resto de sus obras.
Ahora que he leído los once libros creo que tengo el derecho de decir que es buena literatura, que se ha hecho un gran trabajo de investigación para recrear cada momento histórico, la Guerra Civil Española retratada desde ambos bandos, pero con una clara inclinación al republicano; un gran trabajo de indagación en la profundidad de las personas, en sus sentimientos y en lo que nos lleva a actuar tal y como lo hacemos, así como un gran trabajo en la construcción de historias, con sus pasados y sus futuros. Una buena manera de conocer otras vidas que podrían ser reales porque seguramente no lo fueron, porque historias de amor las ha habido siempre y en todos momentos, incluso durante una guerra, que les pregunten a nuestros abuelos.
Ahora que he leído sus once obras, creo que puedo recomendarlas todas y cada una, especialmente "El corazón helado", quizá porque fue con la que entré en el mundo de Almudena Grandes.
diumenge, 20 de març del 2011
Manelitis aguda
Es van donar a conèixer al concurs de maquetes Sona9 de 2007 del que van quedar finalistes, i van guanyar el Premi Juventud amb el qual van costejar-se l'import de la grabació del seu àlbum de debut. Aquest mateix va rebre el premi al millor disc pop-rock de l'any per la revista Enderrock; Rockdeluxe el va classificar com el tercer millor disc espanyol de l'any en el seu número de gener de 2009 i la revista MondoSonoro el va ubicar el la setena posició de la mateixa categoria. Quasi res.
Cançons que no només han arribat arreu de Catalunya, sino que han trucat a la porta d'Espanya i els han fet passar encantats, admirats com aquell qui no enten la lletra però que intueix que s'hi pot sentir identificat. Els Manel no estan tancats a cantar en castellà però el seu accent "faria riure", com ells mateixos han dit, i que, qui sap, amb el temps... tal i com va fer en el seu moment Joan Manel Serrat, per posar un exemple.
Cançons que semblen suaus per la lletra i la melodia, una barreja de música folk i elements comuns amb altres artistes catalans com Jaume Sisa, Pau Riba i Antònia Font, o això diuen. Cançons que expliquen els petits detalls, cançons que parlen de tu i de jo, i de tothom. Paraules petites per explicar grans moments, senzilles de pur profundes. El to costumista que aconsegueix fer-te sentir còmode, part íntegra dels moments que descriuen.
Sense més preàmbuls (crec que ja n'hi ha prou), us deixo amb una de les cançons del nou disc, tan impecable com sembla:
Benvolgut - Manel
">
diumenge, 13 de març del 2011
Tweet, tweet... Twitter
Primero desde el ordenador y ahora desde el móvil, como con casi todo relacionado con Internet. Proyecto desarrollado en marzo 2006 en San Francisco y lanzado al público en octubre del mismo año, hasta 2009 no llegó la aplicación para traducirlo en español. Pero ahora ya pocos recuerdan su vida sin Twitter...
Empezamos siguiendo a uno, dos, tres amigos que también tienen cuenta personal de Twitter, después encontramos a personas más o menos conocidas, así como a famosos que por algún motivo, creemos que tienen alguna cosa interesante que decir. De este modo, de un número manejable de conocidos que se podían tener al principio, ahora seguimos a tanta gente que ni siquiera nos da tiempo a leer lo que dicen las personas que realmente conocemos. Además, estan aquellos que te siguen con la única intención -y preocupación- de que tú también les sigas, ¿por aquello de cuantos más seguidores más importantes somos?. Seguramente. Al fin y al cabo, a la gente nos mueve este tipo de cosas.
Pero también tiene cosas positivas: la velocidad con la que se reciben los tweets, la inmediatez de la información desde cualquier parte del mundo y un largo etcétera relacionado directamente con las posibilidades de Internet. Cosas realmente incríbles que cada día nos saben más normales, de puro cotidanas.
Este fenómeno, que no para, ¿qué futuro le espera? ¿Seguirá realmente creciendo tal y como ha hecho hasta ahora a ritmos accelerados o más bien le quedan un par de telediarios, como dirían algunos de los más reticientes o pesimistas- a creerse el cuento de Internet i Twitter con él?
divendres, 4 de març del 2011
Màscara, Disfressa, Festa i Carnestoltes
diumenge, 27 de febrer del 2011
Parla no Anglesa
Aquesta nit, la del diumenge 27 de febrer de 2011, s'entreguen els premis de l'Academia de Hollywood, els Oscar. Se n'ha parlat molt i, com cada any, s'ha escrit i comentat sobre les nominacions des del mateix moment en què es van fer públiques, així com s'han fet prediccions -i fins i tot apostes- sobre quina s'enduria el valorat premi en cada categoria.
Però, aquest cop, i precisament perquè la resta de categories han estat més comentades, prefereixo centrar-me en les pèl·lícules nominades a Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa, categoria que (tot i que no acabo d'entrendre perquè) s'acostuma a considerar menor, però en la que no es difícil trobar molt bons films.
Potser un dels motius principals pels quals se li doni menys importància de la realment merescuda, sigui l'absurditat en la distribució, tant típica de cada any. Execpte les pel·lícules que ja havien arribat anteriorment (l'any passat), com seria el cas de Canino i Biutiful, la resta de films (Incendies, En un mundo mejor, Hors-la-loi) nominats als Oscar com a millor pel·lícula de parla no anglesa s'estrenen a Espanya gràcies només a la aquesta candidatura, però sempre després de la ceremonia. Aquest fet complica encara més les coses, ja que la nostra opinió va fàcilment lligada a la decisió de l'Academia -sobretot un cop decidida la guanyadora en cada categoria- i, per un altre costat, les que no guanyin no podran aprofitar-se de tal oportunitat, limitant en certa manera les nostres opcions, les dels especadors.
diumenge, 20 de febrer del 2011
L'art de moure's
L'encant de veure l'elegància del cos humà en perfecta sintonia amb una música que són més que simples notes seguint un ritme.
I la vergonya i el pudor de saber que els miren, que són el centre d'atenció.
L'expressió d'una passió que es porta a dintre...
La dansa és també una forma d'expressar els nostres sentiments i emocions a través de gestos harmoniosos i coordinats, i amb això, transmetre un missatge a l'audiència. Llavors, el ball, en molts casos, també és una forma de comunicació, ja que s'usa el llenguatge no verbal. És una de les poques arts on nosaltres mateixos som el material i punt d'atenció. L'home s'ha manifestat a través de les arts des de la seva aparició a la Terra. Així ens arriben des de temps remots les seves creacions, i de la seva mà, els seus costums, la seva vida, i la seva història. La dansa no és aliena a aquest fenomen, ja que ha format part de la història de la Humanitat des de temps immemorials i és de les arts que a través del temps ha estat un exponent important per a la humanitat, utilitzant-se per a diverses finalitats, com artístiques, d'entreteniment, culturals, religioses, etc.
D'aquesta manera, seguint-li el fil a aquest art, ens arriba a la gran pantalla la nova pel·lícula de Darren Aronofsky Black Swan, amb Natalie Portman i Vincent Cassel com a plat fort. La temàtica no té motius per soprendre, s'ha tractat moltes vegades i des de molts punts de vista i, a més, el realizador perfila i s'aferra a allò esencial sobre tòpics del món de l'escena: la lluita pel paper principal, la terrible rivalitat entre ballarins, el director/coreògraf abusador pero eficaç, el pas dels anys, la juventut que arriba per substituir, l'asexualitat... I, tot i així, han aconseguit dotar de subjetivitat a la cámara, per a que l'espectador pugui veure i sentir el mateix que la protagonista, la seva fragilitat, els seus desitjos, l'obsessió, patiment.
Un retrat del moviment en les seves facetes menys fàcils i, segurament, més intrínseques de la dansa i de l'art.