diumenge, 22 de maig del 2011

Caricaturitzar l'horror de la guerra









Els gravats de "Sueño y Mentira de Franco" (Picasso, 1937), són el pretext i el punt de partida per fer un recorregut per les vinyetes i el cartellisme que es va produir en el marc de la Guerra Civil, portant l'exposició de "Vinyetes al front" al Museu Picasso de Barcelona, fins al pròxim 29 de maig.


L'exposició analitza i presenta un diàleg fluid entre els elements iconogràfics que componen les 18 vinyetes de "Sueño y Mentira de Franco" i el llenguatge gràfic i visual present en la producció d'altres artistes en el context de propaganda de guerra. D'aquesta manera, l'exposició resegueix la línia que va deixar "l'Exèrcit de l'art", tal i com va denominar el poeta Maiakovski a tots els que van transformar el llenguatge de la propaganda i la sàtira a Espanya: caricaturistes, pintors, cartellistes i grafistes com John Heartfield o Josep Renau, entre d'altres. L'exposició dedica, a més, la última part del seu recorregut als "Desastres de la guerra", on es recopilen algunes peces de Francisco de Goya i fotografies impactants -si més no, reals- d'Agustí Centelles i Josep Maria Segarra.


Així, doncs, una exposició divida -d'alguna manera- en tres parts diferenciades però que segueixen clarament un fil conductor, el de l'horror de la guerra vist des d'un punt de vista crític i reivindicatiu. Una expisició no molt àmplia però no per això menys intensa; per descomptat, una exposició molt recomanable per a conèixer una mica millor la crueltat d'una guerra que forma part de la nostra història i del nostre passat i de la mà d'uns quants dels millors artistes que hem tingut, amb el total protagonisme de Pablo Picasso.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada